Navigation Menu+

Deradicaliseren

Een oud spreekwoord zegt dat de weg naar de hel geplaveid is met goede voornemens. Dat wil zeggen dat veel voornemens vaak bij voornemens blijven en niet omgezet worden in acties. Vooral voornemens die gemaakt worden met het nieuwe jaar in zicht hebben die eigenschap. Dat komt misschien omdat in het woord ‘voornemen’ ook een voorbehoud besloten ligt. Daarom is het beter om gewoon tot actie over te gaan. Melanie deed dat door vanmorgen vroeg aan te kondigen dat zij met ingang van volgend jaar (dus vanaf morgen) als veganist verder gaat in dit leven. Ze speelde al langer met dit idee, maar onderstaand filmpje gaf het laatste zetje.

Ik schrok even van haar besluit. Wellicht omdat ik in de mededeling een uitnodiging voelde om ook veganist te worden. Die uitnodiging was er overigens niet. Dat was gewoon mijn aanname.

Nu zijn we al vegetariër dus de stap naar veganisme is in de praktijk wellicht niet heel erg groot. Mentaal voelt het echter als een reuzenstap; een intrede in de wereld van de linkse Volkerts, de gebreide mutsen en de te veel bleke zonnemeisjes. Daarbij zijn veganisten altijd bezig ieder stukje voedsel en ieder etiket te onderzoeken op verborgen dierlijke componenten. Die kunnen nooit meer ontspannen een patatje eten want je weet bijvoorbeeld nooit in wat voor vet die friet gebakken kan zijn. Dus mijn angst was dat mijn lief (voedsel)radicaliseert – is dat een woord?-

Maar is die angst wel terecht, vroeg ik me af. Is het eigenlijk niet zo dat waar het gaat om consumptie, wij eigenlijk geradicaliseerd zijn en dat niet meer zien? Vanaf onze vroegste jeugd wordt ons geleerd dat het normaal is vlees te eten, dat dieren dood gemaakt mogen worden voor ons genoegen. En de manier waarop dat gebeurt willen we liever niet zien. Dat bederft de eetlust nogal. Laatst nog was er grote verontwaardiging toen in een restaurant een varken aan het spit in de eetzaal geplaatst werd. Daar moeten tere zieltjes niet mee geconfronteerd worden.

Door vlees voor te stellen als product in plaats van als dier wordt de manier waarop je er naar kijkt door de vleesindustrie behoorlijk gemanipuleerd. Ik moest daar verleden week al aan denken toen ik een woordvoerster van de Albert Heijn op NPO1 trots vertelde dat de plofkip wordt ingeruild voor de ‘Albert Heijn-kip’ (yuk) en dat dit besluit was ingegeven door duurzaamheidsbeleid. Dat Wakker Dier ook pleitte voor de afschaffing was een gelukkig toeval maar had beslist geen invloed gehad op de besluitvorming. Of de plofkip daarmee voorgoed uit de schappen verdween wilde de voorlichtster niet beloven. “Uiteindelijk verkopen we wat de klant wil”. Tot zover het duurzaamheidsbeleid. Totaal geen moreel besef in te ontdekken.

Ook het romantische beeld van Joris Driepinter, met zijn drie glazen melk per dag wordt behoorlijk onderuit geschoffeld in het hierboven getoonde filmpje. Maar willen wij dit nog zien? En erger nog… voelen we hier nog iets bij? Eerlijk gezegd denk ik van niet. We stellen onszelf geen morele vragen meer bij het eten van vlees. In tegendeel zelfs. Sinds ik vegetariër ben heb ik vaak het gevoel gehad dat ik me hierover tegen de buitenwereld moest verantwoorden. Opmerkingen in de trend van… maar je eet wel eieren, hoe kan dat dan? Blijkbaar wordt er van vegetariërs meer consistentie en congruentie in hun voedingspatroon verwacht. Melanie kaatst tegenwoordig de vraag terug en vraagt of de vleesetende vragensteller geen gewetensprobleem heeft. Zelf vraag ik wel eens aan vleeseters of ze denken dat ‘leven een privilege alleen voorbehouden aan mensen’ is. Maar die vragen worden meestal niet beantwoord.

George Bernard Shaw zei ooit: “dieren zijn mijn vrienden, en ik eet geen vrienden”. Zo simpel kan het dus zijn. Mijn conclusie is dan ook dat Melanie met haar besluit om veganist te worden aan het deradicaliseren is. Dapper, maar ook eigenlijk heel normaal. En dus deradicaliseer ik mee. Het is een kwestie van je ingebakken overtuigingen onder de loep willen nemen. En overtuigingen zijn – zoals je hopelijk ooit eens ervaren hebt – gevaarlijker vijanden der waarheid dan leugens. Ze zijn namelijk veel minder makkelijk te doorzien.

Submit a Comment