Navigation Menu+

Vending Machines

Een bijzonder cultureel verschijnsel in Japan zijn de Vending Machines. Ze bestaan al sinds de jaren ’50 en het is niet te geloven wat er allemaal in verkocht wordt. Deze automaten staan langs de kant van de weg. In de stad, in de bergen, langs de oceanen; je komt ze overal tegen. De meeste automaten bevatten drankjes (o.a. warme koffie). Milieuvriendelijk zijn ze niet echt want één machine gebruikt per dag evenveel stroom als een gemiddeld huishouden. Toch is het fijn dat je, voordat je aan een zware beklimming begint, nog even Aquarius of andere sportdrank uit een automaat kan halen. Echt heel erg handig, vooral in de afgelegen gebieden.

Natuurlijk vroeg ik me af waarom we deze apparaten dan in Nederland niet hebben. Het antwoord is denk ik dat de apparaten in Nederland binnen de kortste keren geramkraakt zouden worden; iets dat in Japan echt ondenkbaar is. En je kunt het zo gek niet bedenken of het zit wel in een machine.

Vending Mall Foto Ian Fraser, goattrackphotography)

Zo heb ik o.a. noodles, inktvisringen, mobieltjes, maandverband, boeddhistische amuletten, visaas, fietsen, sigaretten, zakdoekjes, rijstmaaltijden, mangaboekjes, videogames, ijsjes, bossen bloemen, paraplu’s en horloges in automaten aangetroffen. Fijn is dat de apparaten soms ook tegen je praten. Vooral op eenzame dagen is dat een welkome verassing. Ze hebben er in Japan 5 miljoen dus je komt er altijd wel eentje tegen. Zelfs op de top van de Mount Fuji schijnt er een te staan. Wel weer bijzonder is dat ze alleen werken op cash geld.