Navigation Menu+

Waar je ook gaat daar ben je

“We vervallen bijvoorbeeld nogal eens, zonder het ons ook maar in het minst te realiseren, tot de gedachte dat ons denken – de ideeën die we erop na houden – ‘de waarheid’ vertegenwoordigt van wat zich ‘buiten’ in de wereld en ‘binnen’in ons bewustzijn bevindt. Maar meestal is dat gewoon niet waar.”

“We zijn maar al te snel geneigd tot aan ons graf op een of ander in mist gehuld hellend vlak te blijven vertoeven; om te ontwaken in de alle nevels oplossende helderheid die soms aan het moment van sterven voorafgaat, en te beseffen dat al onze gedachten over hoe we moesten leven en over wat belangrijk was, op zijn best ongetoetste, op angst en onwetendheid gebaseerde halve waarheden waren – onze eigen beperkte gedachten, die niets met de waarheid of de weg die we moesten gaan, te maken hadden.”

a-moment-in-time-image

Bovenstaand zijn twee treffende citaten uit het prachtige boek van Jon Kabat-Zinn:  ‘Waar je ook gaat daar ben je’. Om te ontwaken raadt hij aan om regelmatig alle bezigheden te stoppen en voor een ogenblik over te gaan naar ‘het niveau van Zijn.

“Zie jezelf als een eeuwige getuige, als een tijdloos wezen. Kijk naar dit moment, zonder ook maar even te proberen het te veranderen (…) Het grappige van stilstaan is: zodra je het doet, ben je er. Alles wordt eenvoudiger. In zekere zin is het alsof je gestorven bent, terwijl de wereld doordraait. Als je echt stierf, zouden al je verantwoordelijkheden en verplichtingen onmiddellijk in rook opgaan. Wat ervan overblijft moet op een of andere manier zonder jou worden voltooid. Niemand anders kan jouw unieke agenda overnemen. Die zou samen met jou sterven of vervagen, zoals dat bij ieder ander die ooit gestorven is, het geval is geweest. Dus in absolute zin hoef je je daarover geen zorgen te maken.”

Het boek beschrijft veel praktische oefeningen waarmee hij duidelijk maakt dat meditatie niet alleen weggelegd is voor mensen die jarenlang oefenen in kloosters en tempels, maar juist ook voor diegenen die denken dat ze echt niet kunnen mediteren.

Submit a Comment