Navigation Menu+

Jeukwoorden

Ik ben nog uit de tijd van de dienstplicht (lichting 86-3) en wat ik me daarvan vooral herinner is het jargon dat daar gebruikt werd. Zo kon je zomaar de gamacoka (gasmaskercontrolekamer) ingestuurd worden of moest je je papo bewaren in je liboza (je paspoort in je linkerborstzak). En als buitenstaanders – want dat waren we toch wel een beetje als dienstplichtigen – vonden we dit hilarisch.

Nu, ongeveer 30 jaar verder heeft de maatschappij het leger wat populaire taal betreft wel ingehaald. Vooral in het wereldje waarin ik werk (zorgmanagement) zit het vol met jeukwoorden en – termen. Ik geloof zelfs dat het woord jeukwoord ook al een jeukwoord is. Maar ongemerkt ga je er toch in mee. Ik weet nog dat ik ooit ‘rollend over de vloer lachend” op tv zag hoe Maxime Verhagen in zijn driedelig pak op het strand tussen de jongeren zat en zei dat hij even aan het chillen was. Het paste zo NIET bij die man… En nu zeg ik het zelf dus ook regelmatig, dat ik iets chill vind.

En niet alleen dat! Als ik er in mijn werk tijd voor heb geef ik ergens een klap op, zet ik medewerkers in hun kracht, klaag ik dat iedereen ergens een plasje over wil doen, gooi ik iets over de schutting, schiet ik ergens op, parkeer ik dingen, haak ik aan, koppel ik terug, escaleer ik naar boven, kijk ik of we in verbinding zijn, choose ik mijn battles en kies ik aanvliegroutes.

Ik kan er natuurlijk voor kiezen om bovenstaande constatering, dat we met zijn allen belachelijk aan het doen zijn ‘even tegen mijn collega’s aan houden’. Maar ik weet het antwoord al

“Ik hoor wat je zegt….”