Navigation Menu+

Mindful oversteken

Nergens in de wereld is oversteken zo gevaarlijk als in Hanoi. Althans, dat zegt men. En als je de vele filmpjes op Youtube bekijkt ga je dat ook geloven. Maar een treffend adagium is  “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Dat is ook de kern van veel mindfulness oefeningen. Je kunt boos, verdrietig, eenzaam of bang zijn. Maar die emoties zijn geen eigenschap van het onderwerp van je angst of verdriet. Ze zijn onderdeel van jou. En je moet dus niet proberen het onderwerp van je angst te veranderen maar je eigen betekenisgeving van de situatie.

Zoals je na het zien van onderstaand filmpje kunt vermoeden is het onbegonnen werk om het verkeer in Hanoi te veranderen. Wat de oversteker wel veranderd is zijn eigen mindset. In plaats van angst toont hij lef en daadkracht. En de uitkomst is opmerkelijk…

Als je naar rechts kijkt naar het aanstormend verkeer denken de automobilisten en scooterrijders dat je hen ziet en voor hen zal uitwijken. Als ze merken dat je helemaal niet kijkt, dan gaan zíj opletten. Een knap staaltje mindful oversteken en een mooie metafoor voor veel situaties in ons dagelijks leven. In een vorig log sprak ik over de ‘paarden’ die wij berijden, over de mentale modellen en aannames die ons leven vaak beheersen. Het slechte nieuws is dat we deze patronen vaak niet herkennen. Het goede nieuws is dat als we ze herkennen ze prima heel goed te veranderen zijn met toegepaste mindfulness.

 

Met dank aan Jaap Peters.

Submit a Comment